Minęły czasy, kiedy własny ogród był jedynym źródłem świeżych produktów na posiłki. Wygospodarowanie kawałeczka ziemi, choćby na przysłowiową zieleninę, po którą udamy się za próg domu a nie do sklepu, to pierwszy krok do zmiany swojego ogrodu. Nasiona warzyw warto tanio kupisz w hurtowni ogrodniczej: https://hurtownia-ogrodnicza.eu/kategoria/nasiona-warzyw/
Powrót do korzeni
Z roku na rok przybywa osób pragnących mieć własne i na dodatek rodzime warzywa i owoce. Wspomnienia bujnego ogrodu babci zaczynają nam coraz częściej chodzić po głowie. Pachnące, słodkie pomidory czy uwielbiany w dzieciństwie agrest wzywają nas do posadzenia w ogrodzie. Kiełkujące myśli o wzbogaceniu naszego terenu w rośliny użytkowe, trzeba przekuć w czyny. Możliwości są zasadniczo dwie. Pierwsza to przeznaczenie konkretnego kawałka ziemi pod uprawę warzyw. Druga to oryginalny miks roślin ozdobnych, przeplatanych roślinami użytkowymi. Już w XVI-wiecznej Anglii można odnaleźć takie połączenia. I to nie byle gdzie, a w przypałacowych ogrodach.
Potrzeby warzyw
Jak każda roślina, warzywa mają określone preferencje. Dotyczą one rodzaju gleby i jej kwasowości, dostępu do słońca, odpowiedniej temperatury i wilgotności. Wybierając konkretne odmiany warzyw, które chcemy uprawiać musimy zapoznać się z ich upodobaniami, okresem wegetacji, porą plonowania. Ogólnie grupa roślin warzywnych wymaga żyznej, zasobnej w próchnicę ziemi, o strukturze piaszczysto- gliniastej (przepuszczalna, ale zatrzymująca nieco wody). Niezmiernie ważne, żeby gleba była napowietrzona., dokładnie przekopana i porządnie spulchniona. Przed siewem i sadzeniem trzeba sprawdzić odczyn podłoża. Warzywom odpowiada lekko kwaśna ziemia. Zapewniając warzywom, jak najlepsze warunki glebowe, ograniczmy potrzebę nawożenia i zmniejszamy ich podatność na choroby.
Jakie warzywa podniosą dekoracyjność ogrodu?
Warzywa są fantastycznymi roślinami, nie tylko w smaku, ale i z wyglądu. Do oryginałów można zaliczyć:
- Pnące, kwitnące i owocujące fasole o różnej barwie strąków
- Kwitnący czosnek i cebulę
- Różne rodzaje boćwiny o czerwonych lub żółtych łodygach
- Kolorowe dynie, cukinie, kabaczki
- Jarmuż o przepięknych rozetach karbowanych liści.
- Pachnące zioła, w tym wyrośnięty koper
- Pomidory o czerwonych, malinowych, pomarańczowych, czekoladowych owocach
Warzywa dla nowicjuszy
Na początek wybieramy warzywa sprawdzone, udające się nawet osobom, które pierwszy raz podejmują trud własnej uprawy. Dobrym rozwiązaniem jest zakup nasion na matach i taśmach. Nasiona są tam rozmieszczone już we właściwych odstępach, często dodane są startowe dawki nawozów lub inne substancje wspierające kiełkowanie i początkowy rozwój siewek. Dla niewprawionych ogrodników, podstawowy zestaw warzyw składa się z: rzodkiewek, różnego rodzaju sałat, fasolki szparagowej, cukinii, kopru, pietruszki naciowej i szczypiorku. Dodatkiem mogą być czosnek, groch, bób, szpinak. Każdego roku można dodawać lub zamieniać nowe warzywo. Informację kiedy siać warzywa znajdziesz na profesjonalnych stronach rolniczych, jak np. Rynek Rolny: https://www.rynek-rolny.pl/artykul/terminy-siewu-nasion-warzyw-czyli-kiedy-najlepiej-siac-warzywa-sprawdz.html