Zwykle restauracje hotelowe, oprócz standardowego menu dla gości, mają w swojej ofercie organizację przyjęć okolicznościowych takich jak wesela, komunie czy imprezy firmowe. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji o wyborze restauracji, w której chcemy zorganizować imprezę.
Bogate menu restauracji
Bez względu na rodzaj organizowanej imprezy najważniejsze jest menu. Warto na samym początku zapytać, czy restauracja sama przygotowuje propozycję dań. Jeśli tak, czy uwzględnia potrawy dla osób niejedzących mięsa i z alergiami. Istotna również jest podejście do klienta. Dobry manager restauracji zaproponuje coś od siebie, ale również wysłucha twoich propozycji. Profesjonalnie przygotowana restauracja hotelowa będzie miała w swoim menu dania polskie jak i zagraniczne. Tak, aby sprostać oczekiwaniom zarówno osób gustujących w klasycznych potrawach jak i tych preferujących innowacje.
Równie ważne jest, aby hotelowa restauracja oferowała szeroki wybór i napojów. Zarówno bezalkoholowych jak i alkoholi. Oczywiście w przypadku wesela, to po stronie młodej pary leży decyzja, jakie napoje znajdą się na weselnym stole. W przypadku konferencji czy imprez integracyjnych dobrze jest omówić temat wcześniej, aby uniknąć niedomówień i rozczarowania małym wyborem w karcie napojów.
Wystrój hotelu i restauracji
Młode pary planujące organizację wesela zapewne w pierwszej kolejności zwrócą uwagę na wystrój i dostępną ilość stołów oraz miejsc siedzących. Najbardziej uniwersalny jest klasyczny, elegancki styl, który pozwala na dołożenie pasujących do tematu wesela elementów. W przypadku organizacji konferencji klasyczny wystrój również jak najbardziej będzie odpowiedni.
Dużym plusem jest pomysłowa aranżacja restauracji będąca elegancką, a jednocześnie tworzącą przytulny nastrój. Często jest to pierwsze pomieszczenie poza recepcją, do którego wchodzimy, przekraczając próg hotelu. I na podstawie tego co zobaczymy, wyrabiamy sobie zdanie na temat całego obiektu.
Obsługa restauracji
Obsługa restauracji powinna być kulturalna i profesjonalna. Przed organizacją imprezy warto wybrać się do niej na obiad i zobaczyć jak wygląda praca personelu. Da nam to ogólny ogląd sytuacji i pozwoli ocenić, czy obsługa sprosta wymaganiom naszym i naszych gości, czy też uczestników organizowanej przez nas konferencji.
Ważne jest ustalenie obsługi w zakresie podawania dań i napojów. Na początku powinna paść również jasna informacja, czy posiłki będą podawane od razu na talerzach, czy w formie szwedzkiego stołu. W przypadku konferencji warto omówić kwestie dodatkowego cateringu, jego dostępności oraz sposobu podawania.
Kompleksową obsługę i wszystkie te udogodnienia w hotelu w Warszawie oferuje DoubleTree by Hilton na terenie, którego znajduje się restauracja Garden.