Rola tłuszczów w organizmie
Tłuszcze pełnią bardzo zróżnicowane funkcje w organizmie człowieka. Tłuszcz jest integralnym składnikiem wszystkich błon komórkowych, a także tkanki mózgowej i nerwowej. Około 60% mózgu składa się z tłuszczu. Mniejsze ilości tłuszczu w mózgu wpływają na jego funkcjonowanie, a niektóre tłuszcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju wzrokowego i poznawczego u małych dzieci. Tłuszcz bierze udział w transporcie i przechowywaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K, a także w produkcji i prawidłowym funkcjonowaniu kluczowych hormonów regulujących ciśnienie krwi, krzepliwość krwi, funkcje odpornościowe i skurcz mięśni gładkich.
Skutki źle zbilansowanej diety
Zbyt mała ilość tłuszczu w diecie, zwłaszcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JNKT), powoduje zmniejszenie dostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, może obniżać poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i zaburza najważniejsze procesy organizmu. Diety ubogie w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) omega-3 mogą zwiększać negatywny wpływ wysokiego poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniać się do słabego krzepnięcia krwi i zmniejszać reakcje zapalne. Bez odpowiedniej ilości WNKT omega-3 i witaminy E może dojść do uszkodzenia błon komórkowych, zmiany DNA komórek i zakłócenia ich funkcjonowania.
Gęstość odżywcza tłuszczów
Tłuszcz zawarty w produktach spożywczych ma 9 kcal na 1 gram, a jego gęstość kaloryczna jest większa niż węglowodanów i białek (4 kcal/g). Dlatego też zarządzanie spożyciem tłuszczów w diecie może wymagać większej uwagi, aby nie przekroczyć indywidualnego zapotrzebowania na kalorie. Diety wysokotłuszczowe wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy i problemów ortopedycznych. Jednak znaczenie tłuszczu w diecie dla zdrowia, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest obecnie powszechnie znane. Chodzi o równowagę, zastępowanie kwasów nasyconych i trans nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz poszukiwanie pokarmów bogatych w inne ważne składniki odżywcze. Znane są diety wysokotłuszczowe, takie jak dieta ketogeniczna, które odpowiednio zbilansowane mogą przynieść korzyści. Jeśli jednak nie jesteś ekspertem, a chcesz przejść na tego typu dietę warto zdecydować się na catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/kutno/.
Ile tłuszczu jest nam potrzebne?
W 2021 roku zostały opublikowane najnowsze zalecenia dotyczące norm spożycia dla populacji Polski. Według nich, zdrowy dorosły człowiek powinien spożywać około 20-35% kalorii (44 do 78 g dla diety 2000 kalorii) z tłuszczu całkowitego. Badania pokazują, że więkoszść Polaków dostarcza zbyt duże ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, a za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego należy skupić się na zastąpieniu niezdrowych tłuszczów, nienasyconymi, a nie na zmniejszeniu całkowitego spożycia tłuszczu. Warto również zwrócić uwagę na odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Niestety nie wystarczy spożywać jedyne WNKT. Odpowiedni stosunek tych kwasów powinien wynosić 4:1, jednak im jest on mniejszy, tym korzystniejsze jest to dla zdrowia.